Hoewel ik het heerlijk vind om op mijn eigen tempo en manier bezig te zijn met schilderen, vond ik dat het tijd werd om aan techniek te werken. Ik heb al eens voorzichtig met glaceerlagen (transparante lagen) geëxperimenteerd en hierover ook gelezen. Maar ik vind dat je niets zo goed leert als in de praktijk. De ene docent is echter de andere niet. Je hebt er die slechts kleine aanwijzigen geven en je voor de rest grotendeels je eigen gang laten gaan. Een ander helpt je graag de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen.

Mijn schilderijen zijn behoorlijk realistisch, dat is mijn manier van werken. Daarom past bij mij een docent die me laat zien hoe je met een bepaalde techniek aan de slag kunt. Ik heb het hier over de techniek van het fijnschilderen. Eerst een onderschildering maken in diverse tonen van één kleur, alles al heel gedetailleerd uitgewerkt. Daarna laag voor laag de kleur opbouwen via transparate (glaceer)lagen. Het effect hiervan is heel mooi. Het is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld stillevens. Ik ben altijd gefascineerd door stillevens en wil er graag zelf ook mee aan de slag. Voor mijn cursus heb ik gekozen voor een eenvoudig stilleven van 2 schaaltjes. Hiermee kun je fantastisch oefenen op de techniek, want er moet ronding in komen, maar ook glans en diepte. Bij het fijnschilderen schilder je op een superglad paneel, met ragfijne penselen. Je werkt dusdanig dat er geen penseelstreek meer te zien is.

Ik heb nu een paar lessen gehad en merk dat het veel werk is, dat fijnschilderen. Maar het resultaat is leuk en mijn docent raadde me aan om met deze techniek hierna ook eens een koe te schilderen. Voorlopig eerst dit maar eens afmaken, daarna zie ik wel weer verder.