Ik zag dat het zomaar ruim anderhalf jaar geleden is dat ik iets op mijn blog schreef. Wat vliegt de tijd!

2019 was een productief jaar voor mij. Niet alleen heb ik 5 schilderijen gemaakt, een aantal daarvan was in opdracht. Nog nooit had ik zoveel opdrachten tegelijk. Het maken van een schilderij in opdracht vind ik altijd iets bijzonders. Ik vind het geweldig dat mensen (die ik niet ken) bij mij iets bestellen dat er nog niet is. Daarbij hebben ze het vertrouwen dat ik er iets moois van maak. Super!

Mijn eerste opdracht dit jaar was voor een veehouder in de kop van Friesland. Hij wilde graag een portret voor zijn zoon, als verrassing. Het moest een portret worden van een koe of koeien (roodbont) van zijn eigen bedrijf. De foto die hij me stuurde bleek echter niet geschikt, dus op een mooie dag in het voorjaar reed ik naar Friesland, samen met een fotograaf, om foto's te maken van de dieren. Daar bleek dat er twee schilderijen moesten komen, voor iedere zoon één. Wat een mooie opdracht!

Thuis gekomen werd er door de boer en boerin een keuze gemaakt uit de vele foto's en ik ging aan de slag. Het werden twee mooie portretten en tijdens het wordingsproces hield ik ze op de hoogte van de vorderingen en zijn ze zelfs nog een keer langs geweest in Delft. Inmiddels had de zus van de boer ook interesse in een schilderij, dus dat was opdracht nummer 3!

Na een aantal maanden hard doorwerken bracht ik de schilderijen naar Friesland. De beide zonen wisten van niets, ze waren nietsvermoedend op de koffie bij hun ouders. Wat een verrassing toen ze ieder een schilderij kregen. Voor mij is het mooiste moment als je de reactie ziet van degene die het schilderij voor het eerst ziet. Voordat ik naar huis ging vertelden de boer en boerin mij terloops dat ze nu zelf toch ook heel graag een schilderij van me wilde hebben. Dus dat was opdracht 4. 

Opdracht 3 heb ik onlangs af gemaakt. Opdracht 4 staat op de planning. Zo zie je maar dat één contact veel teweeg kan brengen. 

Het maken van een schilderij in opdracht is zó mooi om te doen.