Naast koeien schilder ik af en toe ook een stier. Gek genoeg zijn deze schilderijen vaak snel verkocht, meestal voordat ze zijn af geschilderd. Hoe dat komt? Misschien omdat ze een soort van kracht en stoerheid uitstralen. Deze stier heeft naast prachtige horens ook een ketting op zijn kop en stond buiten tussen de koeien.

Dat zie je niet zo vaak meer. De meeste stieren staan op stal, omdat ze best gevaarlijk kunnen zijn. Ik heb me door een boer laten vertellen dat ik een stier nooit moet vertrouwen. Toen ik dit bericht postte op mijn Facebook pagina, kreeg ik veel reacties van veehouders die hun stier nog wel tussen de koeien of pinken laten lopen. Soms stond er ook een foto bij, heel leuk! De kalfjes die hieruit geboren worden hebben allemaal dezelfde vader.

Veel koeien worden  tegenwoordig kunstmatig geïnsemineerd. Daardoor kan de boer de beste stier selecteren per koe. Soms wordt ook een vleesras stier geselecteerd bij een melkkoe, bijvoorbeeld als de boer van de betreffende koe geen kalfjes aan wil houden om tot melkkoe op te groeien.

Stieren zijn mooi om te schilderen, met die brede kop en mooie gespierde lijven, De ketting op dit schilderij was een mooi detail om te schilderen. Ik vind het leuk om naast het dier iets anders erbij te schilderen. Dit doe ik niet altijd, maar wel vaak. Dat kan van alles zijn, een houten paal, een ander dier, noem maar op.