"Wil jij me helpen een koeienbeeld te beschilderen", vroeg kunstenares Ansjel van Bellen aan mij. Ze was door Dierenkliniek De Delta in Maasland gevraagd om het koeienbeeld dat al jaren voor de kliniek staat opnieuw te beschilderen. Het beeld verkeerde in slechte staat en was aan een opknapbeurt toe. "Dat heb ik nog nooit gedaan, maar lijkt me wel een heel leuke uitdaging". Zo gezegd zo gedaan. 

Op een vrijdagochtend togen wij heel vroeg met een wagen vol met spullen naar Maasland. De uitdaging zat 'm er niet alleen in dat ik nog nooit een beeld beschilderd heb. Ansjel heeft namelijk een geheel andere stijl en werkwijze dan ik. Maar omdat het uiteindelijk wel één geheel wordt, is het leuk als die 2 stijlen op de één of andere manier bij elkaar komen. 

Ik werk realistisch en van foto's. Ansjel's stijl is kleurrijk en fantasievol. We spraken af dat we ieder één kant zouden doen en ik ook de kop realistisch zou beschilderen. Ik had me vooraf verdiept in hoe ik het zou aanpakken en schetsen gemaakt. Ansjel liet de inspiratie tot zich komen op het moment. Ik ben nogal een Pietje Precies, maar dat moest ik toch een beetje loslaten, want we hadden maar 2 volle dagen waarin het hele beeld af moest zijn. Het was zo groot als een echte koe, dus een hele klus. Onze werkplek was de OK voor paarden. 

Het voorwerk was al gedaan, de grondlak was er door een autospuiterij op gespoten. Ansjel had al veel ervaring met het beschilderen van beelden, dus ik heb goed naar haar gekeken. Een beeld beschilderen is totaal anders dan werken op een doek. Waar je op een doek alle schaduwen, glans, etc. schildert kun je dat op een beeld vergeten, dat werkt echt niet. Ik moest de vormen van het beeld zijn werk laten doen en losser werken. 

Ansjel koos voor gekleurde vlakken en ik ging aan de slag met de vlekken en de kop. Ik heb ook nog een opengewerkt stukje in de flank geschilderd, waardoor je een kalf in de baarmoeder ziet liggen, klaar om geboren te worden. Het was best handig dat er af en toe een veearts langskwam om me nog wat tips te geven over de exacte ligging (Pietje Precies). Aan de abstracte kant liepen de strakke vlakken op de hals over in gekleurde vlekken, als overgang naar het realistische gedeelte. UIteindelijk heb ik op de bilpartij nog het logo van de dierenkliniek geschilderd. 

Na 2 dagen stug doorwerken was de koe klaar. De klant was tevreden en wij ook. Een paar dagen daarna is het beeld door de autospuiterij afgewerkt met een blanke beschermende lak. Hierdoor komen de kleuren echt tot leven. 

Het was een fantastisch project en een fijne samenwerking.