Ik schilder inmiddels al een aantal jaren met heel veel plezier koeien en stieren. Vaak vragen mensen zich af waarom ik koeien schilder.

Dat veel Nederlanders koeien leuk vinden was me niet ontgaan. Maar als ik aan buitenlanders vertel dat ik koeien schilder, gaan vaak de wenkbrauwen omhoog. Paarden, honden en katten, OK, maar koeien … Tja, wij Nederlanders zijn daar denk ik vrij uniek in. Het is ook best apart dat je een anoniem dier boven je bank hangt. Heb je een schilderij van een hond of een kat aan de muur, dan is het toch op zijn minst die van jezelf. Mijn conclusie: veel Nederlanders hebben een speciale voorliefde voor koeien.

Inmiddels stellen steeds meer boeren hun bedrijf open voor het publiek. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd om meer mensen te informeren en te laten genieten van het platteland. Kinderen leren tijdens schoolreisjes dat de melk van de koe komt en niet uit een pak. Je kunt met eigen ogen zien hoe het er in een modern bedrijf aan toe gaat, van mestschuiver en koeborstel tot melkrobot, er valt heel wat te zien.

Soms kun je meer doen dan alleen kijken. Vorig jaar stond ik voor het eerst in de melkput en mocht ik zelf alle handelingen verrichten die bij het melken komen kijken. Zie mijn vorige blog "Boer zoekt hulp"".

Vorige week ben ik voor het eerst gaan koeknuffelen. Wat een heerlijke ervaring! Niet alle koeien stellen een aai over hun bol op prijs. Nieuwsgierig zijn ze wel altijd, maar ze kunnen duidelijk laten merken als ze geen zin hebben om geaaid te worden. De koeien op deze boerderij zijn helemaal gewend aan mensen die komen koeknuffelen. Ze blijven rustig liggen, in de stal of in de wei en laten zich niet van het herkauwen afbrengen. Als je contact hebt gemaakt en ze reageert goed, kun je lekker tegen dat warme koeienlijf aan gaan zitten. Sommige koeien genieten er zo van dat ze helemaal languit gaan liggen, andere leggen hun kop in je schoot..

Ik kan het iedereen aanraden, het is een bijzondere ervaring. En als je dan toch aan het koeknuffelen bent, bekijk die mooie koe dan eens heel goed van dichtbij. Zie je die mooie lange wimpers, en het bobbeltjespatroon in de neus? En heb je al eens gevoeld hoe zacht die behaarde bovenlippen zijn? Iedere koe heeft een eigen karakter en dat zien je ook terug, bijvoorbeeld in de oogopslag en de houding. En hoe geweldig is het niet om samen met de koe over het landschap uit te kijken en precies hetzelfde te zien als zij.

Prachtig hè, begrijp je nu waarom ik ze telkens maar weer wil schilderen?